Mesleki eğitimde 21. yüzyıl devrimi

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / Ankara – Yeni dönemde mesleki eğitime yönlendirme ilkokuldan sonra ortaöğretime geçişle başlayacak. Mesleki eğitim, reel sektörün ihtiyaçlarına göre şekillenecek ve eğitime 21. yüzyıl becerileri de dahil edilecek.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi başkanlığında kurulan ve kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşları olmak üzere 17 ayrı kurumu tek çatı altında buluşturan Mesleki Eğitim ve İstihdam (MEİS) Çalışma Grubu, ilk toplantısını geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirdi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YÖK, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler, Hazine ve Maliye ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları, İŞKUR, KOSGEB, TÜİK, DEİK, MÜSİAD, TİM, TİSK, TÜSİAD, TOBB ve YASED temsilcilerinden oluşan Çalışma Grubu’na başkanlık eden İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, Milliyet’in sorularını yanıtlarken, mesleki eğitimde yeni döneme ilişkin ipuçlarını da verdi.

‘Çağa ayak uydurmamız gerekiyor’

MEİS Çalışma Grubu’nun mesleki eğitimden istihdama geçişi kolaylaştırmak, etkili ve verimli kılmak üzere kurulduğunu söyleyen Atay, Türkiye’de reel sektörün ihtiyaç duyduğu yetenek açığına dikkat çekti. Çalışma Grubu’nun mesleki eğitimde arz ve talebi bir araya getirme özelliğine işaret eden Atay, grubun yol haritasına ilişkin şunları kaydetti:

“İçerisinde meslek örgütleri ve işverenler var, yani iş gücünün talep tarafı… Arz tarafında ise bakanlıklar, YÖK ve Strateji Bütçe Başkanlığı var. Tek bir konuyu hedefe koyduk, o da mesleki eğitim. Doğru ihtiyacı tanımlamanın yanı sıra, bir de çağın da gerektirdiği durumlar söz konusu. Yani teknoloji her gün gelişirken, yeni meslekler doğarken bizim de ona ayak uydurmamız gerekiyor. 21. yüzyıl meslekleri diyoruz ya… İşte bu mesleklere yönelik de çalışmalarımız var. Ama bunu yaparken, ‘Biz bunu düşündük, böyle karar verdik’ değil, bu işin asıl talep tarafını oluşturan meslek örgütlerini ve işverenleri yanımıza alıyoruz. Size çok rahatlıkla söyleyebilirim, Cumhuriyet tarihinde bu alanda yapılmış en büyük çaplı ve en koordineli müdahale biçimidir bu. Hem bakanlıklar var hem ilgili meslek örgütleri var. Dolayısıyla hep birlikte biz Türkiye’nin önümüzdeki üç yıl içerisinde mesleki eğitim konusunu etkin ve verimli bir şekilde yönetiyor olacağız. Önümüzdeki konulardan bir tanesi de yükseköğretimde iyi bir planlamaya gitmek olacak.”

İlkokuldan sonra başlayacak

Yeni dönemde mesleki eğitime yönlendirme çalışmalarının ortaöğretime geçiş aşamasında başlayacağını ifade eden Atay, öğrencinin başarı durumunun yanı sıra becerilerinin de bu yönlendirmede etkili olacağını belirtti. Bu amaçla yeni bir dijital  platform kurduklarını aktaran Atay, şu bilgileri paylaştı: “Artık mesleki eğitim ile ilgili araçlarımızı ortaöğretime geçerken başlatıyoruz, süreç orada başlayacak. Öğrenci, ilkokulu bitirip ortaöğretim ile ilgili tercihini yapma aşamasındayken, orada MEB’in psikolojik danışman ve rehber öğretmenleri, mesleki rehberlik yapmaya başlayacaklar. Uygulamayı yine dijital bir platform üzerinden yapacağız. Yani izlenebilir, hesap verebilir olacak ve öğrencinin ilköğretimdeki performansı, not durumu, uyumu, becerileri, bunların hepsi göz önünde bulundurulacak; ilkokuldan itibaren takibe alınarak desteklenecek. MEB’in rehberlik ve psikolojik danışmanlık uzmanları bu süreçte daha etkin bir duruma geçmiş olacaklar. Yani gençlerimiz ortaöğretime geçerken kariyer planlamasına başlıyor olacak ve devletin ilgili kurumları bu işe vaziyet edecekler.”

Erken dönem kariyer destek sistemi

“Öğrenciler hangi mesleki yeterliliğe göre nasıl yönlendirilecekler?” sorusu üzerine Atay, “Bununla ilgili ayrıca bir tanıtım yapmayı düşünüyoruz. Biz bunları Ofiste geliştirdiğimiz Erken Dönem Kariyer Destek Ekosistemi üzerinden destekleyeceğiz. Danışman Bilgi Sistemi (DABİS), bu sistemin temel bir parçası. Aynı zamanda YTNK TV’de de istihdamla ilgili eğitimlerimiz var. Bu araçlarımız zaten işliyor. Öğrencilere bu desteği, liseden üniversiteye geçerken Üni-Veri projemiz üzerinden sağlıyorduk. Şimdi artık ilköğretimden ortaöğretime geçerken de DABİS içinde yer alan Lise-Veri ile destekleyeceğiz. Onlara mesleki rehberlik, kariyer danışmanlığı gibi hizmetlerle daha sağlıklı kararlar vermeleri için devlet olarak elimizi uzatmış olacağız” yanıtını verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir